2 Kasım 2013 Cumartesi

Kanlıca Mantarı


Russulaceae ailesinden Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına Türkiye'de genel olarak verilen isimdir. Mantarın adı genel olarak kanlıca olarak bilinsede  Akdeniz ve Ege bölgesinde çıntar adıyla anılır. 

Sonbahar yağmurlarından sonra ağaçlık bölgelerde yetişir. Çam ormanı açıklarında, çayırlıklarda ve yapraklı ağaç ormanlarında görülür. Nadirende olsa ilkbahar yağmurlarından sonra çıkabilir.  Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir.

Mantar kırıldığı zaman kırmızımsı bir sıvı çıkar. Güneşle temas eden mantarlarda yeşilimsi bir renklenme görülürüz.

Şapka
Şapka büyüklüğü 5-15 cm arasındadır. Ortası hafif çukurdur. Mantar büyüdükçe çukurlaşma artar.  Mantar hafif turunuc renktedir. Sarı  ile açık kırmızı renkte olabilir.

Lameller
Başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Sapa doğru kıvrımlı şekil alır, sap üzerinde birazcık devam eder.

Sap
3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur. Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşlukludur.

Etli Kısım 
Kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.

Kanlıca mantarının kavurması, ızgarası, fırında kızartması, közlemesi ve yahnisi yapılarak tüketilir.